Tillsammans växer vi!

Throwback Thursday – så startade vi damlandslaget i Sverige

Av: SCF Kansli

Dela gärna med dig!

Publicerad: maj 25, 2023

Inför Damlandslagets debut i ICC’s VM-kval på Jersey till helgen vill vi passa på att titta lite i backspegeln och minnas hur allt började. Cricket.se ringde upp David Williman, Malmöhus CC, som en gång var svensk crickets första landslagscoach för damlandslaget för ett samtal om starten.

Berätta, hur började allt?

– Jag fick ett telefonsamtal 2018 från den dåvarande ordföranden för SCF som frågade; Vad gör du imorgon kväll? Kom till Stockholm! Och det gjorde jag. Där och då startade vi U15 Dam. Kort därpå åkte vi till Norge och spelade mot dem.

Målet i sikte redan då för David var att på sikt ha seniordamlandslag med samma förutsättningar till träning, matcher och landslagsutrustning som herrlandslaget. Och att det svenska damlandslaget skulle spela i World Cup. Det som damlandslaget nu ska göra med kvalificeringsspel för World Cup på Jersey 27 maj-3 juni 2023.

Dock var förutsättningarna från start långt ifrån desamma i form av resurser – ledare och budget. År 2019 beslöt dåvarande ledarstaben att ta steg framåt för dameliten och åkte med några damspelare med till Norge och spelade.

Inledande organiserad verksamhet

På nationell nivå drevs utvecklingen vidare för damlandslaget och ett delat ledarskap mellan David Williman och Rajan Sharma samt Jonty Rhodes och Ben Harradine från SCF. Coachningen av U19 pojkar och damlandslaget delades upp och David tog ansvaret för damlandslaget.

2021 arrangerades en fyra dagars T20i-vänskapsturnering i Guttsta. Sverige spelade mot Norge i tre matcher vilket gav värdefulla erfarenheter och meriter för internationellt spel. För att locka fler kommunicerades evenemanget i sociala medier av tränare och deltagare för att marknadsföra damlandslaget och sporten för att nå nya aktiva.

Ett National Swedish Team Women-program sattes upp för att nå fler aktiva. Den långsiktiga strategin var att locka aktiva inom andra idrotter till cricketen, rekrytera aktiva till cricket och utveckla spelarna på ett professionellt sätt och spela World Cup inom några år. En satsning på fysik och träning gjordes tillsammans med en australiensisk marathonlöpare som coach och inspiratör för att utveckla spelarna.

· ”If you can see it, you can be it” och jag vill att aktiva inom damcricket kunna ta nästa steg. När vi ser spelare som Gunjan Shukla spela i T20 Fair Break med svenska flaggan på tröjan – det kan vara du. Allt är möjligt! säger David.

Mycket har hänt inom damcricketen de senaste fem åren, reflekterar David Williman. Regionala träningscamps, träningsprogram, liga och landslag för dam. Och när den tidigare landslagscoachen David Williman får frågan om vad han vill för damcricketen de kommande fem åren, kommer svaret direkt:

· På skolor som en del av läroplanen, fler spelare i damlag och spel på universitet och cricketdamlag i varenda större stad i Sverige – och se fler svenskar aktiva inom cricket!

Intervjuare – Johanna Hemming

Utvecklingen går framåt

Landslaget tävlade återigen i en Nordisk Cup under 2022 och mötte då Norge och Danmark och gick obesegrade ur den turneringen.

Under 2022 anställde SCF dessutom en projektledare som under två skall verka för att utveckla tjej- & damcricket i Sverige. Under projektet gång, har flera nya och fulla damlag bildats, vi har gått från 8 damlag 2022 till dagens 12 officiella T20 damlag som alla spelar i Sveriges första damliga någonsin, SCL Dam 2023 (https://cricket.se/officiella-t20-damlag/)

Svenska Cricketförbundet konstaterar att detta är en framgång som tillhör damspelarna, som envist har kämpat i stark motvind för sin cricket.

Under vinterhalvåret tävlade damlandslaget för första gången någonsin utomlands i officiella internationella turneringar och förvärvade ytterligare värdefulla erfarenheter inför det stundande VM-kvalet.

Håll utkik i våra kommunikationskanaler efter mer information om dagens landslagsverksamhet och tankar om framtiden från nuvarande Sportchef och tillika headcoach Qasim Ali.

Snabbmeny

Börja Spela Cricket

Tävlingsinfo

Spelarstatistik

Förbundsprojekt

Senaste nytt

U19- landslagsutagning

Det är med stor glädje vi vill informera om U19- landslagsuttagningen som kommer att äga rum på 3 olika platser enligt nedan: Riktlinjerna från ICC